Bespaar flink op je energierekening met deze kleine maatregelen
Elke maand een te hoge energierekening? Je bent niet de enige. Vooral in de koude maanden zie je de kosten vaak oplopen. Wist je dat je met een paar eenvoudige maatregelen je energieverbruik flink omlaag kunt brengen? En het mooie is dat je er echt geen grote verbouwing voor hoeft te plannen, of duizenden euro’s moet investeren.
In deze blog ontdek je simpele, laagdrempelige manieren om je woning te verduurzamen en te besparen op je energiekosten. Veel van deze aanpassingen kun je meteen (laten) doen.

Warme lucht binnenhouden = besparen
De grootste energieslurper in huis is vaak de verwarming. En die hoeft minder hard te werken als je de warmte beter binnenhoudt. Daar valt met eenvoudige middelen veel winst te behalen. Denk aan:
- Tochtstrips: kleine kieren langs deuren en ramen kunnen ongemerkt veel warmte laten ontsnappen. Een tochtstrip zorgt ervoor dat die warme lucht binnen blijft en de koude lucht buiten.
- Deurborstels: vooral bij buitendeuren of bij de deur naar een koude hal werkt een deurborstel goed. Geen koude tocht over je voeten meer.
- Raamfolie: enkel glas? Met isolerende raamfolie voeg je een extra isolatielaag toe, waardoor er minder warmte verloren gaat.
- Radiatorfolie: wist je dat een radiator tegen een buitenmuur veel warmte direct naar buiten straalt? Met radiatorfolie reflecteer je de warmte de kamer in.
- Brievenbusborstel: via openingen en kieren van een brievenbus verdwijnt ongemerkt veel warmte. Met een brievenbusborstel of tochtklep houd je ook daar de kou buiten.
Deze maatregelen zijn effectief, betaalbaar én snel geplaatst. Wist je dat onze FIX-brigade dit allemaal voor je kan regelen? Dit is een team handige mensen dat gratis langskomt om dit soort energiebesparende maatregelen uit te voeren. Meer weten of direct een afspraak maken? Kijk op onze FIX-brigade pagina.
Slim verwarmen
Het draait niet alleen om isoleren. Ook hoe je met je verwarming omgaat, maakt veel verschil.
- Zet de verwarming een graadje lager. Dat lijkt misschien weinig, maar kan je op jaarbasis al snel tientallen euro’s besparen.
- Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt. Sluit deuren van kamers waar je niet bent, zodat de warmte zich concentreert waar jij bent.
- Gebruik een deurdranger. Zo blijft de warmte automatisch waar jij die wilt hebben.
- Zorg voor slimme thermostaatinstellingen. Stel tijdschema’s in zodat je huis alleen verwarmd wordt als dat nodig is.
Licht en stroom
Niet alleen verwarmen kost energie. Ook verlichting en apparaten hebben hun aandeel. Gelukkig zijn hier ook simpele oplossingen voor:
- Ledlampen gebruiken in plaats van halogeen- of gloeilampen scheelt flink.
- Apparaten volledig uitschakelen (in plaats van op stand-by) voorkomt sluipverbruik.
- Slimme stekkerdozen schakelen automatisch uit als een apparaat niet meer actief is.
- Opladers uit het stopcontact halen zodra het apparaat is opgeladen. Deze blijven anders stroom verbruiken.
Extra tip: gebruik bewegingssensoren voor verlichting op plekken waar je niet lang bent, zoals de hal of het toilet. Zo brandt het licht nooit langer dan nodig.
Kleine hulpmiddelen, grote impact
Misschien denk je: wat voor verschil maken een paar tochtstrips nou? Maar al die kleine beetjes bij elkaar tellen flink op. Als je op meerdere plekken warmteverlies aanpakt, merk je dat direct op je energierekening.
Vooral oudere woningen hebben vaak ongemerkt veel tochtplekken of slecht isolerende ramen en deuren. Door slim te kijken waar warmte verdwijnt, kun je met simpele hulpmiddelen al snel een stuk comfortabeler wonen. En: hoe minder warmte je verliest, hoe minder je hoeft te stoken. Dat scheelt gas en geld.
Een handige manier om inzicht te krijgen in waar je warmte verliest, is een tochtcontrole met een kaars of theelichtje. Houd deze langs deuren en ramen. Gaat de vlam bewegen? Dan is daar waarschijnlijk een kier waar je iets aan kunt doen.
Comfort verhogen
Geen koude voeten meer bij de voordeur, geen tocht langs je enkels. En een woonkamer die langer behaaglijk blijft, zonder dat de verwarming op volle toeren hoeft te draaien.
Nog een pluspunt: door je woning te verduurzamen, verhoog je ook de waarde ervan. Steeds meer mensen letten bij de aankoop van een huis op energielabel en isolatie. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Kaar om aan de slag te gaan?
Je hoeft geen expert te zijn om vandaag nog te beginnen. Veel kleine maatregelen kun je direct uitvoeren of met een beetje hulp laten doen. Kijk waar jij het meeste verliest en begin daar. En heb je behoefte aan ondersteuning? Dan staat de FIX-brigade voor je klaar.